onsdag, januari 31, 2007

The Mix

Berglundrelease med diverse magasin- och businessjournalister (Café, Diego, DI, Veckans affärer, Näringsliv, SvB) igår kväll, Bartoszewski-samtal på riksdagen med parlamentariker och diplomater vid lunchtid idag och om en halvtimme kommer Annica Duncan-Greder, Eva af Geijerstam, Björn af Kleen och Annina Rabe hit för att sammanställa det slutgiltiga urvalet till antologin med årets bästa texter om sport från 2006. Såna här dagar känns det som att förlaget har en hyfsad spännvidd.

Ska få lite bilder av Emanuel på VA från gårdagens party, men det blir nog först i morgon.

måndag, januari 29, 2007

Abbe 2 eller SvB ute o cyklar

"Så fort Christer Fuglesang återkom till jorden efter höstens rymdfärd började jakten på hans signatur från de flesta större svenska förlag. Det blev två mindre förlag som vann, Max Ström och Bonnier Fakta, tack vare idén att samarbeta om två olika böcker: En textbok och en fotobok." (Min kursivering.)

Max Ström och Bonnier Fakta två av Sveriges mindre förlag? Ägs av ett inte så litet förlag som heter Albert Bonniers förlag. Att SvB låtsas om att Max och Abbe är förläggare för varsitt litet förlag är pinsamt.

Bokrean + Bindefeld =

Per Wirtén kom precis inrusande på kontoret med det slutgiltiga beviset på att bokrean äntligen måste vara på väg bort. I ett brunt kuvert stämplat med Avsändare: Micael Bindefeld AB ligger en ful trycksak som är en inbjudan till avtäckningen av bokrean 2007.

Till ett boklager i Spånga inbjuds den svenska journalistkåren för att med succéförfattare som Ernst Brunner, Monika Ahlberg, Inger Frimansson, Göran Hägg, Karin Wahlberg, Martina Haag och Mia Törnblom "botanisera bland bokpallar" och ta del av bokkedjornas kataloger.

"Sveriges främsta förlag" står bakom inbjudan och jag bläddrade i panik igenom häftet på jakt efter vår logga (eftersom Förläggareföreningen där vi är medlemmar står bakom det hela), men vi är lyckligtvis inte med.

Bokrean är en relik som bygger på ett föråldrat (tja, före internet) system av försäljning av böcker. En konsekvens av bokhandelns kärlek till staplar. Ju högre staplar i butik 2005, ju större returer 2006 och ju större staplar på rean 2007. Posten är huvudsponsor till Augustpriset. Se även diskussion från november i denna blog om lagerstrukturen i bokhandeln och abonnemangen.

Abbe Bonnier

Två av de böcker jag gillade bäst förra året ges i vår ut av Abbe Bonniers imprint Bonnier Fakta. De överbjöd Pocky (och ytterligare några förlag) på Bill Bufords Heat (rättigheterna gick för runt 100 000 kr) och jag var för sent ute med Chris Andersons Long tail. Båda kommer i maj.

fredag, januari 26, 2007

"Här talar vi inte om lönen"

Intressant artikel i HTF:s tidning Lön & Jobb. Anna Davison som jobbar som produktionsassisten på Norstedts är intervjuad:

"Jag började prata lön med andra assistenter och andra i klubbstyrelsen och insåg att jag ligger efter alla i hela huset, till och med lägre än den sist anställda. Det visade sig att det inte bara var min lön som var orättvis, utan att det fanns stora skillnader på andra håll också. Men framförallt insåg jag att vi inte pratar löner som vi borde ... Det vilar något slags romantiskt skimmer över branschen. Det stämmer delvis, men det är faktistk ett jobb."

Fick även SvB idag, som listar chefslönerna på Sveriges förlag. Fantastiskt vad vissa tjänar mycket pengar. Annas 19 680 kronor i månaden drar Norstedts försäljningsdirektör Anders Hemming in på en vecka. Norstedts VD, Kjell Bohlund, som bara fått 12% i löneökning de senaste tre åren (lön 1 678 000/år) kommenterar detta så här:

"Jag tycker det är orimligt att plädera för återhållsamma löner i företaget och samtidigt inte föregå med gott exempel."

Jag menar inte att ironisera och vill inte göra någon poäng. Men det är helt klart olika världar. Och då har jag inte ens nämnt författarnas villkor...

torsdag, januari 25, 2007

Senaste affärerna i USA

Här några nya inköp på den amerikanska rättighetsmarknaden av svenska förlag under januari. Mest notabelt kanske att Norstedts köpt rättighterna till supermodellen Paulina Porizkovas roman om sitt liv.

>>>

Foreign rights to Joshua Key as told to Lawrence Hill's THE DESERTER'S TALE, to Bonnier Fakta in Sweden.

Foreign rights to Michael Ondaatje's DIVISADERO, to Bonniers in Sweden.

Non-fiction Foreign rights to MIT behavioral economist Dan Ariely's PREDICTABLY IRRATIONAL, showing how the world often works according to principles of irrationality in the places where we expect rationality, to Damm in Sweden by the Sane Toregard Agency.

Fiction Rights to former supermodel Paulina Porizkova's novel A MODEL SUMMER, about a fifteen-year-old Czech-born Swedish girl chosen by a modeling agent to spend a summer working in Paris, to Norstedts in Sweden.

onsdag, januari 24, 2007

Bartoszewski

I morgon släpper vi Wladyslaw Bartoszewskis bok "I hjärtat av Europa". DN och GP har hört av sig om pressbilder och kommer att köra förstadagsrec. Får hoppas att Kapuscinskis död inte påverkar prioriteringen. Både Bartoszewski och Kapuscinski är helt centrala personer i det intellektuella livet i Polen – och Europa för den delen – under efterkrigstiden.

Bartoszewski överlevde Auschwitz (frigavs mirakulöst en tid innan portarna stängdes för gott) och ägnade resten kriget åt att rädda judar och bekämpa nazismen. Han var en av de första att rapportera om förintelsen. När kommunisterna tog makten efter kriget fortsatte han livet i opposition, och var fram till murens fall långa perioder internerad. En person som under hela sitt liv stått upp för det rätta, en person som vägrat huka, som i praktisk handling tagit upp kampen för människans okränkbarhet. Och riskerat sitt eget liv. Träffa honom på Kungliga biblioteket nästa torsdag, den 1/2 klockan 17.30, då han samtalar med översättaren Bo Persson och Arne Ruth.

tisdag, januari 23, 2007

O-front

Stötte ihop med Ordfront-Malin på Sankt Paulsgatan igår kväll och kände när vi avslutat samtalet att det måste - och kommer att - ordna sig för Ordfront. Malin strålade av energi och det kändes inte som att tala med en person vars arbetsgivare snart går i konkurs och som är på väg att bli arbetslös. Nu ska jag sätta mig och läsa. På kontoret. Under arbetstid. Så lugnt är det. Inte ett möte mån-ons. Underbart.

måndag, januari 22, 2007

Weyler

Vår man i Kongo ska starta förlag. Atlasbloggen skulle ha varit först med nyheten, men jag var för seg i kolan förra veckan för att inse vilket scoop jag satt på. Varenda tidning i landet verkar ha publicerat TT:s notis om planerna. Svante är ju en briljant förläggare så det kommer förstås att gå lysande för honom. Vi ska äta lunch på fredag, då ska jag pressa honom på vilka författare han kommer att stjäla från Norstedts. Synd att han redan "givit" bort namnet Piratförlaget.

fredag, januari 19, 2007

Årets bästa texter om sport – Goda nyheter 2006

Första jurymötet avklarat. Antalet texter ner från över 300 till runt 80 stycken. Förhållandevis enkelt för juryn att enas denna gång, lär bli knivigare nästa. Jag satt med som sekreterare och fick se några favoriter falla. Svåra överväganden huvudsakligen kring innehåll kontra stil. Lätt att texter om udda sporter/karaktärer sticker ut och kommer vidare på bekostnad av gedigna vardagsknäck. Får se hur Annina, Annica, Björn och Eva löser det nästa gång, då listan ska spikas och de 20 bästa texterna väljas ut.

torsdag, januari 18, 2007

Isakssons avhandling


Nu har vi skickat Emma Isakssons avhandling Kvinnokamp – Synen på underordning och motstånd i den nya kvinnorörelsen till tryck (Scandbook). Sju dagar innan lämning! Nytt rekord. Den kommer att bli kanon. Omslaget av Anna Markevärn blev otroligt snyggt. Det kanske inte gör sig på skärm, men texten på framsidan består av autentiska slagord från 1970-talets kvinnorörelse.

torsdag, januari 11, 2007

Berglund i Resumé

På måndag kommer Christer Berglunds reportagebok I dödens väntrum från tryck. Men det visas redan stort intresse, på resume.se finns en intervju med Christer. Mycket underhållande, läs den!
Eftersom boken inte kommit ut är det också roligt att läsa läsarkommentaren från signaturen "Tompa". Han "saknar uppgiften att de flesta av reportagen i boken tidigare är publicerade i Café". Det är roande av två anledningar: 1) det stämmer inte, 2) vi har bara skickat ut korret till ett fåtal personer. Som gammal journalist tänker jag naturligtvis inte efterforska källan... men "Tompa" kolla på sidan 217 där hittar du det du söker.

tisdag, januari 09, 2007

Tillbaka igen

Nu drar vi igång våren efter tre veckors vila. Ann-Louise har varit på Lanzarote, i Falkenberg och i Sälen. Jag har legat nerbäddad med en seg förkylning på Södermalm och är blek, svullen och hostig. Medan Ann-Louise har badat, åkt skidor och solat har jag sett nattliga TV4plusrepriser av andra säsongen av 24.

Detta händer den närmaste veckan:
Wladyslaw Bartoszewskis bok I hjärtat av Europa skickas idag och når recensenterna i slutet av veckan.
Christer Berglunds bok kommer från tryck på måndag.
Pocketutgåvan av Josefin Ekmans Rockabillybok går till tryck idag.
Slutkorr på Thomas Johanssons bok som äntligen fått titel spikad (Experthysteri - kompetenta barn, curlingföräldar och supernannies) ska till form-Conny.
Maja Runcis slutmanus ska språkgranskas.
Anja Hirdmans första utkast till nya versionen av Respect the cock (alt titel Fuckmachine?), om manlighet och sexualitet ska bearbetas.

Och så vidare. God fortsättning!