torsdag, maj 29, 2008

Vi flyttar hem!

Det här är sista inlägget på Blogspot, nu flyttar vi hem. Hoppas du följer med!

tisdag, maj 27, 2008

Onsdag här!


Du kommer väl i morgon. Verkar bli fullt. Från 18.00.

torsdag, maj 22, 2008

Saker man hamnar på


Plötsligt står jag och Cay Bond och säljer våra snyggaste böcker - och Pockys - på ett mingel arrangerat av Moderådet. Cay är förstås Sveriges trendguru numero uno. Ett tips: volym är lika ute som riddarrustningar och asbest.

onsdag, maj 21, 2008

Atlas litterära tillägg

Vi kommer alltså att ge ut ett slags tidskrift, Atlas litterära tillägg. Jag skulle egentligen föredra att betrakta tillägget snarare som ett ambitiöst fanzine. Tanken är att ALT ska vara ett forum för oss som jobbar med och intresserar oss för text. Som gillar att läsa förstås, men framförallt kanske går igång på att redigera egen eller andras text.

Medverkande i första numret, in order of appearance: Karolina Ramqvist, David Remnick, Ulla Danielsson, Raymond Carver, Hans Gunnarsson, Viktoria Jäderling, Anne Swärd, Peter Kihlgård, Elise Blackwell, Martin Gelin, Pierre Nora, Jonathan Littell och Anneli Jordahl.

Vi har snott friskt från tidskrifter vi gillar och tycker själva att det är väldigt bra läsning. Välkommen på festen (se nedan), där kostar första numret 60 kr, eller så köper du den på Press-Stop, Adlibris eller Bokus. Eller så mejlar du namn och adress så skickar vi ett ex mot faktura.

(De första kartongerna har precis kommit och jag sitter här och sprättar. Devrim kikade in, försökte bläddra, bröt nästan av en nagel och dömde ut formen: pretto manligt nörderi. Dålig start med andra ord. Hoppas det inte är den allmänna uppfattningen.)

tisdag, maj 20, 2008

ALT-mingel

Ljug



Jag ljög i mitt förra inlägg. Alternativt var väl naiv/positiv. Hedvall/Greider skickades inte förrän i dag. Nu. Det var lite meck med omslaget, men nu blir det fint. Rosa PMS 217, med väldigt omfattande partiell uv-lack. Spännande. Kommer från tryck första halvan av juni.

Ur boken:

Hela mitt liv har jag avskytt kläder:
de är mina motståndare
och de kläder jag faktiskt bär liknar snarare
ett slags uniform: jag har tjugo svarta t-tröjor
som bara jag kan skilja från varandra
och så en vit, liggande lika främmande
som en döende svan på garderobshyllan;
jag har sex, sju olika skjortor
sådana där vida luftiga timmerhuggarskjortor
som ger mig frihet
(särskilt när jag verkligen hugger ved)
och jag kommer aldrig att äga åtta.
Jag har träningsbyxor på mig så att jag kan andas fritt
och tänka så fritt som jag vill.
Ja, jag ansluter mig helt till den amerikanske utopisten
Henry David Thoreaus syn på kläder:
de ska vara så enkla att man kan
klä på sig i mörkret en tidig vintermorgon.


fredag, maj 16, 2008

Skottland


Richard är i Skottland, mms:ar bilder på Loch Ness. Här är det fullt pådrag, men ändå – med kontroll. Har just godkänt Allt mitt är ditt (Scandbook) och Managementsyndromet (Bookwell). Snart skickar vi Stil & Politik (Scandbook) till tryck (samt Nogger Black [print-on-demand, tror jag]). 

Conny Lindström ska ha manus till Olle Sahlströms nästa I skuggan av en storhetstid. Samt nya texter till pocketutgåvan av Bögjävlar (ett urval från Bögjävlarbloggen). Tror att pocketen blir nästan dubbelt så fet som originalet. Det är bra. 


torsdag, maj 15, 2008

Etta


Nu nittio tusen sålda. Bara femtio kvar av första upplagan. Tusen alltså.

onsdag, maj 14, 2008

Saskia signerar


Tre briljanta samhällsanalytiker på samma bild. Saskia sååå nöjd med vår utgåva. Magnus Wennerhag vars avhandling vi precis gett ut och bredvid honom Rasmus Fleischer, vass bloggare och sannolik framtida atlasförfattare.

Just nu


Sassen på Södertörn.

Snart

måndag, maj 12, 2008

Finbesök


Saskia Sassen är en av världens främsta sociologer. I vintras gav vi ut hennes kioskvältare (bokstavligt snarare än bildligt talat) "Territorium, makt och rättigheter" som ger ett helt nytt perspektiv på mekanismerna bakom globaliseringen. På onsdag kommer hon till Sverige för att fira att Södertörns högskolas sociologer fyller tio.

Pressmeddelande:

Inbjudan till bokpresentation med Saskia Sassen

Atlas Bokförlaget och det 10-årsjubilerande Sociologiämnet vid Södertörns högskola inbjuder till bokpresentation och seminarium med Saskia Sassen i samband med utgivningen av hennes bok Territorium, Makt, rättigheter : sammansättningar från medeltiden till den globala tidsåldern på svenska av Atlas Bokförlaget.

Seminariet äger rum vid Södertörns högskola onsdagen den 14 maj kl. 16.00-17.00, sal MB503. Presentationen och seminariet efterföljs av release-mingel med enkel förtäring och vin (föranmälan krävs senast den 10 maj, sassen@sh.se )

Saskia Sassen deltar i konferensen From Borders in Space to Borders in the Mind (se www.sh.se/borders). Hennes konferensföreläsning, den 15 maj kl. 10.45 i Aulan vid Södertörns högskola, med titel "Neither global nor national: The world's third spaces" är även en av årets ”Södertörn Lectures”. Södertörn Lectures är en fakultetsöverskridande föreläsningsserie som riktas till studenter, forskare och allmänheten. Föreläsningar ges ut i en serie med samma titel (information: Apostolis Papakostas, Professor i Sociologi, apostolis.papakostas@sh.se).

Välkomna
Bokförlaget Atlas Södertörnsociologerna

Good Copy Bad Copy

Såg en finfin dansk dokumentär i fredags: Good Copy Bad Copy. Går i repris på SVT 2 i morgon, 13 maj, 23.25 om du inte orkar se den nedan, eller ladda ner den via filmarnas hemsida. Filmen handlar om synen på upphovsrätten, med en industri som är alltmer desperat och en generation fildelare som ärligt talat ger blanka fan i att nedladdning i lagens mening är ett brott.

Mitt förslag är att du ser den som en introduktion till Johan Söderbergs bok Allt mitt är ditt, som kommer ut i början av juni.


fredag, maj 09, 2008

Beräknad nedkomst: nu


Alexandra sitter på Mariatorget och väntar på babyn. Nedkomst beräknad till idag, men fortfarande ingen aktivitet. Här med Monika som producerat Taxi för radion och Micke Alonzo.

Mer Hagberg

Mattias Hagberg är tillbaka från Ghana, hade oväntat och – åtminstone delvis – oönskat sällskap med sig...

"Magsjukan är tillbaka. Väntar på nått slags besked från läkaren. Lutar åt en bakterie och att det tar ett tag att bli av med skiten (obs göteborgshumor). Tur att det inte är någon särsklit jobbig historia - mest handikappande. Var på kontoret och hämtade manuset och upptäckte att jag numer kan läsa din handstil - kanske har något med bakterien att göra - så saken är klar."

Didionteater

Pressmeddelande från Göteborgs stadsteater. Ett år av magiskt tänkande sätts upp nästa vår. Jag vet att även Krister Henriksson har för avsikt att göra den i Stockholm, på Vasateatern. Ännu ej klart (vet inte hur det funkar med teaterrättigheter, men antar att det måste vara ngt slags samarbete). Oklart vem som blir "Joan Didion".

Sverigepremiär 26 februari 09, Nya Studion

Av Joan Didion. Regi Ronnie Hallgren.

”Livet förändras snabbt. Livet förändras på ett ögonblick. Man sätter sig ner för att äta middag och livet som man känner det tar slut.”

Ett år av magiskt tänkande är en vacker och reflekterande monolog baserad på Joan Didions bestseller om hennes försök att förstå och överleva tiden efter makens hastiga bortgång och dotterns svåra sjukdom. Det blev en bok som blev en pjäs.

– Ett år av magiskt tänkande är ett skakande och omtumlande vittnesmål om den sorg och saknad som förr eller senare drabbar oss alla, säger Ronnie Hallgren, Göteborgs Stadsteaters vd som än en gång regisserar på den ”egna” teatern. Joan Didion skriver öppenhjärtigt om denna sorg för att försöka förstå. Hon söker i minnen, i tecken, i händelser och meningsutbyten, hon söker, och söker…

onsdag, maj 07, 2008

Allt mitt är ditt


Ny titel. Skickas nu till Scandbook.

tisdag, maj 06, 2008

Bokhandelsmedhjälpare väljer Åsa!

Åsa Linderborg får 2007 års pris "Din bok – Vårt val" som delas ut av Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningen, efter en omröstning bland medlemmarna.

"Priset tilldelas den svenska författare, som med sin under det närmast föregående året utkomna bok skänkt dem den största behållningen och personliga tillfredsställelsen."

BMF är en ideell förening för alla bokhandelsanställda.

måndag, maj 05, 2008

Det stora sveket från alla bokköpare

Fina många långa stora breda bra recensioner för Sverker Lindströms bok Det stora sveket. Om Kina och OS och den olympiska rörelsen. Sverker har varit på tv och radio och har nämnts i DN Kultur flera gånger och i SvD och Adlibris har gjort utskick och ja, allt borde hända. Men vi säljer inga böcker. Jag hoppas att det gäller för alla andra böcker som kommit om Kina det senaste året, samtidigt som jag inte hoppas att det gäller för alla andra böcker som kommit om Kina det senaste året. Är "folk" helt ointresserade av Kina eller är de tvärtom så fullmatade med fakta om Kina att de redan tror sig veta allt de behöver veta och allt det Sverker vet.

Boken är bra, debatten behövs och det finns exemplar i lager. Om du blir nyfiken kan du beställa här eller här eller här.