söndag, juni 10, 2007

Minnesanteckning


BERLIN. "Från 80-talet och framåt har hågkomsten av brotten, högtidligheterna och minnesmärkeskulturen blivit en allt starkare del av den tyska offentligheten. I denna ständiga prövning och i dessa ritualer når tyskarna sin starkaste vi-känsla, säger filosofen Peter Sloterdijk." Så skriver Carl Tham i råmanus till sin kommande bok Berliner Republik (Atlas).

I Berlin kan man knappast missa hur tyskarna manifesterar sin, minst sagt mörka, moderna historia. Staden är fullt av så kallade Gedenkstätte, minnesmärken, främst tillägnade de drabbade i andra världskriget, men även den östtyska repressionen av den egna befolkningen. Ett av dem är Forschungs- und Gedenkstätte Nordmannenstraße, eller Stasi-Museum som det numera också kallas.

Museets sajt må ha uppdaterats (bland annat med lite bilder från 2006 års filmupplevelse De andras liv) men live är det lika upphottat som stadsmuseet i Vänersborg (men utan en älg i entrén). Det är bra. Upplevelsen passar bäst utan multimedia, fräscha kaféer och luftkonditionering. Åk dit innan Steven Spielberg har fått upp ögonen för det!

En eneuroskaffe med smak av öst.

2 kommentarer:

unndeutsch sa...

Hej Stefan,

en absurd upplevelse under försommaren 2006: jag guidar en grupp amerikanska studenter till Stasis fd högkvarter där jag ska tolka at paraplyorganisationen för överlevande. Studenterna är politiskt korrekta men lätt övermättade pa Europeisk politisk historia. Till deras förnöjelse har vi problem med att hitta huvudingangen. Jag fragar i tur och ordning tre män och en kvinna vart den ligger. De är alla bosatta i kvarteret och star, visar det sig efter ca 20 minuter, med ryggen till huvudingangen när de enhälligt svarar: Tut mir Leid, weiß ich leider nicht". Lyckligt ovetande? Eller trötta pa Historien?

Om du är intresserad skrev jag apropa besöket: http://berlinexil.blogspot.com/search/label/HISTORIEN

stefan sa...

Intressant! Säkert är det många tyskar som är trötta på att bli påminda om sin moderna historia. Men det känns i alla fall som att de försöker. Både minnas och gå vidare. Ser fram emot fler rapporter från dig på plats!