onsdag, januari 30, 2008

Philip Gourevitch



DN skriver om tävlingsbidragen till filmfestivalen i Berlin som börjar om ett par veckor. Nämner Errol Morris kommande film om Abu Ghraib – för första gången i festivalens 58-åriga historia tävlar en dokumentär. Har inte sett filmen ännu, men kan berätta att det även kommer en bok,

Standard Operating Procedure, av den amerikanska journalisten Philip Gourevitch. Vi ger ut den i höst om allt går som det ska (Joar Tiberg översätter med kniven på strupen).

Gourevitch är sannolikt den viktigaste och mest lysande i den yngre generationen amerikanska reportrar. Han slog igenom 1998 med en skrämmande bra bok om Rwanda, We wish to inform you that tomorrow we will be killled with our families, som vi också kommer att ge ut. Men först nästa vår. Då är det 15 år sedan folkmordet i Rwanda och dessvärre känns den just nu kusligt aktuell.

tisdag, januari 29, 2008

Hemmajobb



Har suttit hemma och läst Nils Hammaréns kommande avhandling "Välkommen till förorten". Hann också med en lunch med C M Edenborg, vertigomannen, på hans café i gamla stan. Vi snackade om Textmässan, som vi drog igång tillsammans med Gabriella Håkansson, och vad som ska hända med den. Edenborg hade stora planer för i år, men nu lutar det åt något i mindre skala. Vi får se. I kväll ska jag till Söder torn och fira med Jens Liljestrand, vars skönlitterära debut ges ut av Ordfront i morgon.

måndag, januari 28, 2008

Bögjävlar vann Nöjesguidens pris

Läs Daniels rapport på Bögjävlarbloggen. Grattis!

Lysande Orrenius om manliga offer

Niklas Orrenius är en av Sveriges vassaste journalister. Läs intervjun m med Pär Ström i söndagens Sydsvenskan.

fredag, januari 25, 2008

Överbetalda

Blev intervjuad av Svensk Bokhandel förra veckan. Det handlade om jämställdhet i bokbranschen. Idag landade nya numret med en genomgång av löner i branschen och en idé jag nämnde i artikeln, att makten förflyttas från de som gör (redaktörer osv) till de som säljer och marknadsför böckerna bekräftas vid en snabb titt.

Det är skandalöst hur mycket säljfolket tjänar. Att det nästan uteslutande är män behöver jag förstås inte ens säga.

Men det oroande är förstås idén som ligger bakom löneskillnaderna. Ju närmare texten en person anställd i bokbranschen befinner sig ju lägre är lönen. Författaren förstås det givna exemplet, men redaktörslöner på 22-25 000 förefaller vara regel på Norstedts och Bonniers, samtidigt som töntarna på sälj- och marknadsavdelningarna som knappt ens orkar läsa böckerna kan lyfta 70-80 000 kronor månaden eller mer. För att göra exakt vadå? Varför var Åsa Linderborg förra årets mest sålda roman? Det är dags att någon av chefernas chefers chefer inser att kejsaren inte har några kläder.

onsdag, januari 23, 2008

Prisregn (?) över Bögjävlar

I morgon är sista chansen att rösta på Bögjävlar som bästa bok på QX:s gaygala. Bögjävlar är också nominerad till Årets läsning i Nöjesguiden/Stockholm!

Video från National Book Awards

Gradvall mejlade klipp från YouTube. Kolla även in Fran Leibovitz introduktion av Michael Cunningham – och Cunninghams bombastiska Didionhyllning!

tisdag, januari 22, 2008

Recex


I dag kom recexen av Didions nya samling. Ser fina ut. Den inbundna versionen är snart på väg in i lager (eller hur Scandbook?).

torsdag, januari 17, 2008

Politik & Mode


Sveriges bäst klädda politiska journalist och Göran Greider skriver en bok ihop. Utkommer i juni.

Mycket

Sammanställde utgivningslistan för 2008 och 2009 som den ser ut idag och fick nästan en chock. Vi har så mycket på väg ut att jag nästan sitter och hoppas att inte alla håller deadline (inte för att det är någon större risk). Ser lyckligtvis inte bara mycket ut, utan också mycket bra ut. Ska försöka lägga upp en lista på bloggen över alla titlar vi har på gång, alla vi har avtal med och som lär publicera bok här inom de närmaste två åren, men det kanske dröjer några veckor.

Trots det låg på det bildliga nattduksbordet igår kväll:

- Lördag av Ian McEwan
- Is the 2007 U.S. Sub-Prime Financial Crisis So Different? An International Historical Comparison av två amerikanska forskare (artikel som jag hittade genom SvD Näringsliv).
- Nio nätter av Bernardo Carvalho. Brasiliansk dokumentärroman som kommer på svenska i höst, i översättning av Örjan Sjögren.

onsdag, januari 16, 2008

Bästa/sämsta kampanjen 07


Förra året fick cirka 1000 stadsjeepsägare ovanstående generösa erbjudande under vindrutetorkaren. Än så länge har ingen nappat. Med tanke på att stadsjeepsägare ofta bedyrar sitt miljöintresse tycker jag att det är besynnerligt. Men ändå, idén tycker jag var 2007 års bästa, utfallet det sämsta.

måndag, januari 14, 2008

Tillbaka

Tystnaden har varit kompakt här sedan dagarna före jul. Vi var tillbaka i full styrka redan förra måndagen men samtliga var småsega. Stefan såg ut som om han inte sovit på tre veckor, jag gick på ansiktsbehandling för att hålla skenet uppe och Ann-Louise "vabbade". Idag var alla piggare. Trots förra veckans seghet fick vi iväg Didion till tryck. Mycket petande i korrekturet, den omisskänliga stilen är som gjord för att finta utländska förläggare. Extremt mycket hänvisningar och dolda anspelnigar som är så lätta så lätta att missa. Hoppas att vi har lyckats hitta allt. Har dessutom köpt de svenska rättigheterna till en fantastisk bok som vi släpper i höst. Har längtat efter en ny bok från författaren – som är outgiven på svenska – och nu är det klart. Mer när alla papper är påskrivna.

Den här veckan skickar vi Dennis Erikssons & Cecilia Hanssons "Spegelsken" till tryck. Har precis varit hos formgivaren Emma och flyttat bild och text. Blir fint och bra. Förhoppningsvis får vi även iväg boken vi gör i samarbete med Lacrimosa, men jag har ännu inte sätt sättningen så det dröjer kanske. Den släpps den åttonde mars och handlar om att göra feministisk teater.