måndag, januari 29, 2007

Bokrean + Bindefeld =

Per Wirtén kom precis inrusande på kontoret med det slutgiltiga beviset på att bokrean äntligen måste vara på väg bort. I ett brunt kuvert stämplat med Avsändare: Micael Bindefeld AB ligger en ful trycksak som är en inbjudan till avtäckningen av bokrean 2007.

Till ett boklager i Spånga inbjuds den svenska journalistkåren för att med succéförfattare som Ernst Brunner, Monika Ahlberg, Inger Frimansson, Göran Hägg, Karin Wahlberg, Martina Haag och Mia Törnblom "botanisera bland bokpallar" och ta del av bokkedjornas kataloger.

"Sveriges främsta förlag" står bakom inbjudan och jag bläddrade i panik igenom häftet på jakt efter vår logga (eftersom Förläggareföreningen där vi är medlemmar står bakom det hela), men vi är lyckligtvis inte med.

Bokrean är en relik som bygger på ett föråldrat (tja, före internet) system av försäljning av böcker. En konsekvens av bokhandelns kärlek till staplar. Ju högre staplar i butik 2005, ju större returer 2006 och ju större staplar på rean 2007. Posten är huvudsponsor till Augustpriset. Se även diskussion från november i denna blog om lagerstrukturen i bokhandeln och abonnemangen.

Inga kommentarer: