tisdag, september 11, 2007

Mer teknik

Svenska Förläggareföreningen har undersökt beteenden och attityder kring nedladdning av upphovs-rättsskyddad media. Resultatet är intressant och inte förvånande så bekräftar det att musik- och filmindustrierna klantat till det rejält. Tur för bokbranschen att det är först nu vi berörs.

Något om resultatet:

* Gemensamt för respondenterna är att samtliga laddar ned upphovsrättsskyddat material (ljudböcker och kursböcker) via internet. De är antingen s k low users eller medium users. Respondenterna, 1030 st, var i åldern 15 till 35 år och något fler män än kvinnor.

* Resultatet visar att de har hög vilja att bete sig lagligt, att tillslag, böter och varningsbrev inte bör vara den enda metod som ska användas för att komma tillrätta med den illegala nedladdningen. Bättre teknik för nedladdning och betalning efterfrågas.

* Den främsta anledning till att man inte använder legala betaltjänster för nedladdning är att de anses, i fallande ordning, vara: för dyra, krångliga, att utbudet är för litet och slutligen att man själv inte har den teknik som krävs för att kunna använda dem.

Inga kommentarer: