fredag, februari 22, 2008

Atlas ger ut biografi om Marianne Höök


Pressmeddelande
Stockholm den 22 februari 2008

Bokförlaget Atlas ger ut biografi om Marianne Höök

Hösten 2008 ger Atlas ut en biografi om Marianne Höök av Annette Kullenberg, med den preliminära titeln Jag var självlockig, moderlös, gripande och ett monster av förljugenhet – en biografi om Marianne Höök.

Marianne Höök var en svensk press stora namn under 50-60-talen och skrev för bl a Vecko-Journalen, Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Hon utmärkte sig genom sin kvickhet, ironi och säkra stilistik.

Annette Kullenbergs biografi innehåller unikt material som ger en ny bild av en journalist som påverkat en hel generation. Boken bygger på intervjuer med familj, vänner och kollegor. Annette har även haft tillgång till Marianne Hööks privata korrespondens, anteckningsböcker mm.

Men Marianne Höök var inte bara en lysande stilist, Annette Kullenberg lyfter fram sidor av Hööks komplicerade personlighet och fördjupar bilden av en henne. Marianne Höök var en sylvass skribent och modeikon, känd för sina dräpande krönikor och sin extravaganta stil.

I höst publicerar Atlas även en större samling med Marianne Hööks texter.

Annette Kullenberg är en av svensk journalistiks stora profiler. Ständigt aktuell och alltid omtvistad. Hon har skrivit en rad kritikerrosade böcker och har tilldelats flera priser, bland dem Publicistklubbens Guldpennan år 2000, 2001 fick hon Lukas Bonniers Stora Journalistpris och 2007 Jolo-priset till minne av Jan Olof Olsson. Hon bor i Arboga.

Annette Kullenberg: Jag trodde att jag kände Marianne efter att vi hade umgåtts i flera år i slutet av 1960-talet, men det blev under arbetets gång allt klarare att på den punkten hade jag tagit miste. Frågan är om det var någon som kände denna begåvade och synnerligen komplicerade kvinna.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar om Kullenberg kommer att beröra Hööks prassel med Olof Palme?

Och varför Säpo städade ur hennes lägenhet efteråt...

Anonym sa...

... dvs, efter att hon begått självmord.

Richard sa...

ja, det kommer hon...

Anonym sa...

Tror Marianne Höök blev mobbad
av Palme mfl.Hon var vass och outförsägbar.Då mobbas man ut då
som nu.

Anonym sa...

Någon som vet hur många barn MH hade? Jag träffade på 1960-talet en flicka som ska ha varit dotter till henne. Denna flicka bör ha varit född, som jag i slutet på 1940-talet och var mycket snygg och kvicktänkt.