fredag, februari 22, 2008

Grattis Viktor. Och Modernista!


För andra året i rad vinner en författare från o-tidskriftgänget/Modernista Borås debutantpris. Åsa Linderborg var nominerad men Viktor Johansson knep priset. Kanske är det en tillfällighet att bara en av titlarna i år var från något av de stora förlagen.


Från Modernista:
Under en ceremoni på torsdagskvällen meddelades att Viktor Johansson mottagit Borås Tidnings Debutantpris 2008 på 100.000 kronor för sin diktsamling Kapslar.

Kapslar utkom våren 2007 och recensenterna jämförde då Viktor Johansson med bland annat Tomas Tranströmer och Erik Lindegren. Borås Tidnings recensent Per-Axel Svensson spekulerade redan då i ett eventuellt debutantpris:
»Hur ska BT:s debutantjury hantera Kapslar vad det lider? Själv vore jag inte det minsta förvånad om Johansson lämnar staden med en segercheck nästa vår. Det här bör bli svårslaget.«

Det är andra året i rad en av Modernistas författare mottar Borås Tidnings Debutantpris. Martina Lowden fick priset för romanen Allt, som även mottog 2007 års Katapultpris. Både Johansson och Lowden har en bakgrund som redaktörer för nättidskriften O-.

Viktor Johansson är född 1983 och redaktör för nättidskriften Ett lysande namn. Han skriver kritik för bland annat Aftonbladet och Helsingborgs Dagblad. I höst utkommer hans rymdroman Eterneller på Modernista.

Inga kommentarer: