måndag, mars 12, 2007

Bokindex

Pressmeddelande från Förläggareföreningen:

Stark försäljningstillväxt för böcker under 2006

Det köps fler böcker än någonsin i Sverige. Det visar Svenska Bokhandlareföreningens (SBF) och Svenska Förläggareföreningens (SvF) Bokindex, som tagits fram i samarbete med Handelns Utredningsinstitut (HUI). Indexet baserar sig på 17 olika återförsäljares försäljning vilka sammantaget står för en majoritet av den totala försäljningen av böcker i Sverige. Bokindex visar att försäljningen av böcker totalt har ökat med 7,4 procent under 2006 i jämförelse med 2005.

Bokindex, som omfattar försäljningen av böcker i traditionell fysisk bokhandel, i bokklubbar, i internetbokhandel samt i stormarknader och varuhus, visar att en del av försäljningsökningen kan härledas till den ökande handeln med böcker över internet. Även stormarknader och varuhus noterar en positiv utveckling medan försäljningen av böcker i traditionella bokhandeln och bokklubbarna visar på en viss avmattning under det gångna året.

SBF och SvF kommenterar utvecklingen under 2006:

“Det är glädjande att konstatera att bokförsäljningen i landet fortsätter att öka”, säger Thomas Wyatt, VD för Svenska Bokhandlareföreningen. ”Trots ökad konkurrens från andra kanaler behåller bokhandeln sin centrala roll som inköpsställe för böcker”, fortsätter Thomas Wyatt.

”Förlagen gläder sig förstås åt det gångna årets försäljningsökning och följer med stort intresse de dramatiska förändringarna mellan försäljningskanalerna”, säger Kristina Ahlinder, VD för Svenska Förläggareföreningen. ”Och det faktum att branschen nu har tillgång till ett försäljningsindex som enbart omfattar böcker kommer förstås att underlätta det arbetet”, avslutar Kristina Ahlinder.

Inga kommentarer: