fredag, november 02, 2007

Istanbul, Metis förlag

Jag ligger på hotellet och dricker cola och försöker hitta nåt skoj på turkisk tv. Alo och Stefan har övergivit mig. Vi har precis varit på möte på förlaget Metis, och träffat den turkiska förläggaren Müge Gürsoy Sökmen och redaktören Basak Ertür. Båda två var helt fantastiska. Engagerade, vassa och ger ut otroliga böcker.

Metis startades av ett gäng politiskt aktiva studenter, Müge pluggade "mechanical engineering", efter statskuppen 1982, som en hobby. Sedan dess har förlaget publicerat över 800 titlar. Både skön- och facklitteratur. På deras lista finns teoretiker som Butler, Barthes, Sennett, Adorno, Zizek och Said, och svenska författarna Vallgren och Mankell.

I Turkiet finns flest oberoende förlag i hela världen, över 600 stycken, och på gatan där hotellet ligger finns ett tiotal boklådor.

Vid halv åtta ska vi till svenska konsulatet på cocktail (hmm, fick sms nu, Alo och Stefan är redan där. Det var tydligen jag som smet iväg från dem), sen blir det förhoppningsvis en galen natt i Beyoglu med Devrim vid rodret.

(Hela Arenagruppen är på studieresa tills på onsdag. Ska träffa en massa skojiga typer och lära oss mer om Turkiet. Hade ett första möte med Ingemar Karlsson, generalkonsul och författare, tidigare idag.)

Inga kommentarer: