Var på seminarium på Brooklyn Public Library i söndags kväll, NY Times ekonomiskribent Eduardo Porter samtalade med Martin Neil Baily, tidigare senior fellow vid Brookings Institution och under 90-talet rådgivare åt Bill Clinton.
Det var en lite väl grundläggande frågeställning för att det skulle bli riktigt intressant: Är globaliseringen bra eller dålig för USA? Men jag noterade att klimatfrågan inte berördes alls, medan man däremot vid flera tillfällen talade om fackets roll. Även om Brooklyn är ett stark vänsterfäste så var det ändå lite överraskande. Bara 8 procent av arbetstagarna är anslutna men båda två efterfrågade en mer aktiv roll för facket. Det talades även en hel del om de växande klyftorna. Avregleringar och "globalisering" har frigjort mycket kapital men det har fördelats ojämlikt. Den rikaste procenten av befolkningen äger ungefär 25 procent av tillgångarna, en uppgång under de senaste 20 åren från 16 procent. I motsvarande grad har de tio fattigaste procenten sett sin andel av inkomsten sjunka. Minimilönen har sjunkit de senaste decennierna (om man räknar in inflationen) och är nu $5,85/timme.
Jag läste också i tidningen, The Post tror jag det var, att gang activity växer i förorterna igen. Den här hösten är ju lite av dystopiernas höst och jag kan inte låta bli att koppla det som nu sker till en text Joan Didion skrev om New York 1990 ("Känslosamma resor"), som är med i den samling vi ger ut i vår. Texten handlar om New York efter finanskrisen 1987, om en omtalad våldtäkt i Central Park som då tycktes säga så mycket om staden, och om en tid för inte så länge sedan då lägenheter stod outhyrda och fallfärdiga på Lexington Avenue.
Publiken bestod av ett sjuttiotal personer och kvällen påminde om en lyckad kväll på ABF. Väldigt engagerade åhörare, massvis med frågor och en positiv stämning. Inklusive den obligatoriska galningen på första raden.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Var det du som var den obligatoriska galningen på första raden med ett härligt svengelskt uttal...tanken roar mig
Skicka en kommentar