torsdag, maj 31, 2007

Afabrunt

Jag skrev ett lite förvirrat resonemang kring recdagen för Brunt! härom veckan. En bok som kändes osedvanligt timely, men som helt förbisetts av redaktionerna. Trots att den handlar om en fråga som normalt sätt ligger högt upp på dagordningen (se DN idag t ex): mobilisering av högerextrema krafter. På Anna-Lena Lodenius blogg har boken dock skapat debatt. Mest för att en av bokens texter är producerad av Afa Dokumentation.

Jag ifrågasatte förstås att en text av Afa är med i boken, men övertygades av redaktör Deland med motiveringen att ingen annan kunnat göra den. Möjligen har jag varit naiv. Men kanske finns det en poäng att uppmuntra Afa att lägga mer av sin energi på denna typ av arbete. Möjligen gör det mig ännu mer naiv.

Hur som helst är diskussionen på Anna-Lenas blogg högintressant.


(Ps och ett förtydligande: Jag skyller alltså inte, som en person i min närhet uppfattade ovanstående, ifrån mig på redaktören. Beslutet är mitt. Med min naivitet avser jag min tro på Afa som en lämplig källa. (Och möjliga att påverka.) Någonstans går gränsen mellan att vara naiv och att vara en nyttig idiot. Jag känner mig rätt övertygad om att jag är på rätt sida denna gång, men erkänner att det är en komplicerad fråga och hoppas att diskussionen kan fortsätta.)

onsdag, maj 30, 2007

Grattis Lars

Lars Furuland har fått fint pris av Svenska Akademien. Tillsammans med Elisabeth Rynell delar han den svenska delen av det Doblougska priset för år 2007. Två norrmän prisas också. Måste erkänna att jag aldrig hört talas om priset förut, såhär beskrivs det av Svenska Akademien:

Priset utgår ur en fond, som genom Birger Doblougs testamente 1944 överlämnades till Akademien ”för understödjande av svensk och norsk skönlitteratur samt litteraturhistorisk forskning”, och prissumman uppdelas i en svensk och en norsk del. Prisbeloppet är 150 000 kronor per mottagare.


Grattis, grattis.

Bill Buford!


Hamnade genom Bonnier-Åsa Lindströms (tack!) försorg på en privat middag för Bill Buford på Bonniers konsthall igår kväll. Trodde det var massmingel och kom dit okammad i slitna jeans, men för maten stod Rolfs kök och vi åt middag runt linnédukade bord och Abbe höll tal och Bill höll tal och maten var sådär god som den nog bara är på bonnierkalas.

Bill flyttade runt och snackade med alla och eftersom jag ju också råkar vara hans förläggare (Pocky gav ut Bland huliganerna för ett par år sedan) hade vi en del att prata om (men inte så mycket, han frågade dock hur Ms. Didion mådde!).

På torsdag kan även du träffa Bill, Ingemar Fasth arrangerar ett samtal klockan 18.00 på Internationell författarscen. Biljetterna tar snart slut så boka direkt. Bland huliganerna är en av de bästa böcker som skrivits och Hett (som den nya boken heter) är en underhållande orgie i manlig frossa.

ps. Dedikationen: For Richard, from one thug to another!

Reposmakprov

"KB-mannens sista kapitel" är min favorit i Walter Repos I brottets spår. Läs hela texten som pdf här!

tisdag, maj 29, 2007

Reponedräkning



På måndag kommer Walter Repos I brottets spår från Bookwell. Själv kommer jag vara i Berlin, men jag hoppas att den kommer att se bra ut. Boken innehåller 21 svenska kriminalreportage – det tidigaste publicerat 1995, de flesta på 2000-talet och några inte alls (förrän nu).

Förra gången vi publicerade krimreportage – Berglund/I dödens väntrum – fick vi en del syrliga kommentarer. Och då var det ändå bara en tredjedel av boken som bestod av kriminaljournalistik. Jag är övertygad om att samma sak kommer att hända när Repo recenseras.

Och jag håller med om att det inte är en helt oproblematisk typ av journalistik. Hell, hade det varit för några år sedan hade jag själv kunnat ställa mig på belackarnas sida. Men det här är klassisk fördjupande journalistik som ska publiceras – även om risken att drabbas på det sätt som beskrivs är i det närmaste försumbar.

Bokus

Skulle varit i Malmö nu på insäljningsmöte på Bokus, men det rörde ihop sig och jag kunde inte komma iväg. Känns surt eftersom Bokus är så viktiga för oss - och så bra. Precis som Adlibris. Jag fattar inte hur Atlas gick runt innan internet. (Svaret: it didn't!)

Dock: att nu även Bokus börjar med samlade inköpsmöten och bulkorder ett halvår innan boksläpp känns oroväckande. Jag är livrädd för att Bokus och Adlibris ska dras in i den nedåtgående spiral som bokhandeln hamnat i. Och jag antar att felet är de stora förlagens (bu!) säljavdelningar, som vanligt. Kan inte Norstedts och Bonniers bara sparka sina säljare så att handeln kan koncentrera sig på att sälja de böcker som faktiskt går att sälja.

Jag menar förstås inte att alla de stora förlagens titlar är osäljbara, tvärtom - de flesta är högst säljbara. Men just därför är det så frustrerande att Aka, Bokia, JB (och nu även Bokus) ett halvår i förväg bestämmer vad de ska stapla i butiken, visa i skyltfönstret, om sex månader. För lika många ggr som de gör rätt, gör de nämligen fel. Det är bara att kolla i en bokhandel nära dig hur många böcker som ligger i orörliga staplar (man måste förvisso betrakta dem en stund för att konstatera det, men det går ju även att fråga personalen).

Jag kan i dag inte säga till Bokus idag exakt vilka av våra böcker de kommer att sälja mest av i höst, det kan inget förlag (förutom några få självklara titlar, men de säljer å andra sidan sig själv). Att köpa in högvis av böcker när man redan på förhand VET att hälften kommer att visa sig ha varit osäljbara skapar bara en tröghet i systemet.

I senaste numret av SvB listades vägen till lönsamhet för handeln. Goda exempel finns och de som är mest på hugget är de som är mest lönsamma. I USA gör de stora kedjorna inte som de svenska. Barnes & Noble, som helt dominerar på butikssidan, gör (enligt Richard Nash på Soft skull press) varje månad en översyn över sina inköp. Har de missat en titel tar de in den. Det vore en bra utveckling även i Sverige.

måndag, maj 28, 2007

53 minuter

Från Mediebaromtern 2006:

"En svagt vikande trend för bokläsningen konstaterades i mitten av 1990-talet men en viss återhämtning gjordes åren därefter, inte minst bland ungdomar 15-29 år, äldre och lågutbildade. Under det senaste decenniet har bokläsningen legat stabilt kring 38 % en genomsnittlig dag.
Lästiden har minskat något sedan slutet av 1990-talet, men mönstret mellan olika grupper är i stort sett detsamma nu som då. Totalt ligger lästiden bland läsare 9-79 år, en genomsnittlig dag under 2006, på 53 minuter. 1986 var motsvarande siffra 68 minuter och i mitten på 1990-talet 61 minuter."

ps. Mediebarometern bekostas till 25 % med medel från Kulturdepartementet. Återstoden bekostas av Mediebarometerns intressenter och bidragsgivare. Svenska Förläggareföreningen är sedan många år en av bidragsgivarna.

fredag, maj 25, 2007

Passion, kärlek, otrohet...

Vi ska köra en helsidesannons tillsammans med Adlibris i nästa Amelia. En stor grej för oss som nästan aldrig annonserar. Andra är bättre på att köpa medieplats. När jag satt och väntade på Tobias före lunch i dag studsade jag på en helsida i dagens Expressen Fredag. En annons för Emilio Ingrossos bok La Famiglia. Del 1 i en självbiografiserie av 3! Snubben är dryga 40.

Jag vill inte utmåla någon som storhetsvansinnig, men kolla introt till bokens sajt här. "La Famiglia är en berättelse i tre delar om passion, kärlek, otrohet, glädje, svek, hat och sorg." För 298 spänn är första delen din...

Pugglife

Förra veckan drog Roger igång bögjävlarbloggen. Tanken var att få igång en diskussion om boken och varför den behövs. Bloggen har blivit det och mycket mer: den är en kateter rakt in i en värld som får mig att (än en gång) ifrågasätta allt jag är och hållit för sant. Jag trodde att Bögjävlar var ett projekt uteslutande riktat till bögar, men jag inser nu att det i minst lika hög grad är obligatorisk läsning för heteromannen.

Joyride

En halvtimme med Christer Berglund är en secondlifeversion av Efterlyst på speed. Ferraris, linor, Sevo och den dyrast loska (30 kalla) en författare i den här stan lär ha spottat, allt över en juice och hallongrotta på Drottninggatan igår. Sedan lunch med Mattias Hagberg och snack om kommande boken Sopor (eller Skräp eller Sop-Sverige, för att alludera på Lubbes bok), som förhoppningsvis blir en Super size me om vårt förhållande till skräp. (Stefan visade prov på typiskt rolig göteborgshumor när han föreslog att boken skulle heta Sopor size me, som sen blev Sopor seized me). Men morgonen började med en annan titeldiskussion: om Kerstin Gustafsson Figueroas intervjubok med svenska muslimer som släpps i september. Boken ska till tryck i mitten av augusti och just nu har vi ingen titel som är bra.

torsdag, maj 24, 2007

Grattis Lawen!

Lawen Mohtadi har fått Solna stads kulturstipendium! Hon får det tillsammans med bland andra den briljanta popdrottningen Annika Norlin (Säkert! och Hello Saferide) och för pengarna ska Lawen skriva en bok om Katarina Taikon som inom kort (nåja, den ska ju skrivas också) finns i en bokhandel nära dig.

onsdag, maj 23, 2007

Galne svensken

Läs följande mejlväxling om Per Wirténs nya bok på Pers blogg. Det talas om fördumning och hat i bloggvärlden, jag undrar om det inte bara handlar om att bjuda in till samtal. På den nivå man själv lägger sig, blir man bemött. Per Wirténs värld är inbjudande som en söndagseftermiddag hos mormor. Och boken är bra, läs den!

fredag, maj 18, 2007

Matig SvB, tom Läsvärld

SvB som kom idag är oerhört matig, med fokus på bokhandeln. Läser om Bokias centralisering och hur de tydligen på allvar konkurrerar med Akademibokhandeln som Sveriges största bokåterförsäljare (även om det visar sig vara en chimär då köpet av Wettergrens höjer det totala resultatet, men omsättningen i befintliga butiker sjunker).

Med posten är också Bokias kundtidning, Läsvärld. Jag har skrivit om den tidigare och tycker fortfarande att det är en gåta hur pengar kan läggas på en så ointressant produkt. Det är som att ingenting hänt sedan jag slutade på Göthes bokhandel för tio år sedan: Två Danielle Steele, en halvsida Koontz, en helsida astridlindgrenböcker. Och så presentböcker en masse. Minsta gemensamma nämnare och topplistor där inga av de bäst säljande böckerna denna vecka finns med (eftersom pressläggning verkar ha varit i början av mars).

Tro inte att jag är sur för att ingen av våra titlar är med, det visste jag redan i november, så det är ingen överraskning. Men att både Camilla Läckbergs och Stieg Larssons helt nya titlar saknas är lite bisarrt och att en handfull unga svenska författare som givit ut prisade/omdiskuterade böcker inte heller lyfts fram är galet. Istället: En översatt illustrerad biografi över Johnny Depp, en norsk bilroman och Robert Ludlum.

Läsvärld lockar inga bokläsare till butiken, frågan är hur många den skrämmer iväg. Jag måste komma ihåg att kolla in JB-gruppens och Akademibokhandelns kataloger också. En jämförelse av kedjornas webplatser visar att Bokia även här famlar i mörker:

Bokia har låtit samma reklambyrå göra även webben. Det är fattigt och innehållslöst och man undrar om någon är det minsta intresserad av böcker. Och som grädde på moset hamnar man på Adlibris om man vill handla.
JB-gruppen har ett enkelt det-här-är-vi- upplägg. Lite trist, helt inriktad på intern användning och med fokus på medlemsbutikerna. Ospännande men användarvänlig för den de riktar sig till antar jag.
Akademibokhandeln har en oerhört fyllig och inbjudande sida. Bra uppdaterad om ej i klass med internetlådorna. Vill man handla hamnar man på Bokus. Lite mer logiskt än i relationen Bokia-Adlibris (om inte Bokialedningens hemliga plan är att centralisera och sälja till Bonniers) eftersom de har samma ägare, men inte desto mindre knasigt.

Bokia behövs. Eller rättare sagt; Bokias butiker ute i landet behövs. Frågan är om de har råd att vara med i Bokia. Vore kul att få kommentarer från bokhandeln, är det inga bokianer som läser Atlasbloggen? Och hur tänker man på HK?

torsdag, maj 17, 2007

Brunt?


I dag är första recensionsdag för Brunt! Ursprungligen var boken planerad att släppas förra torsdagen (vi brukar sätta första recdag till torsdagar), men den blev försenad och vi valde därför att skjuta upp den en vecka - till idag. Den sjuttonde maj. När vi förra veckan "kom på" att boksläppet skulle sammanfalla med Norges nationaldag hyllade vi oss själva för att vi varit omedvetet geniala, eftersom boken handlar om nationalism och nynazism "i vår närmaste omvärld". Först i dag (eller igår egentligen) inser jag att vi inte var fullt så briljanta som vi trodde: helgdag och inga morgontidningar.

ps. Datumet var perfekt. I helgen har sverigedemokraterna stämma.

onsdag, maj 16, 2007

Siffror

Det blev ju en del sifferexercis kring Linderborgboken tidigare så då kan jag ju lika gärna fullfölja det hela. Andra tryckningen landade till slut på 6000 ex. De kom igår. Idag har vi nästan inga böcker kvar och nu har jag precis bokat tredje. Denna gång 8-10 000, för nu har även bokklubbarna vaknat till liv. I sommar finns den med i nästan samtliga och vad det innebär är höljt i dunkel och därför gör vi en chansning och trycker till ordentligt. Blir det galet får vi ta itu med det.

Kristoffer Leandoer berättade för övrigt på översättarseminariet (läs nedan) för en månad sedan – apropå en fråga från en person i publiken om Susanna Alakoski – hur de inte trodde att boken hade mer att ge men fick trycka om gång på gång. Till slut blev det sju tryckningar typ. Och nånstans där befinner vi oss nu. Våga eller fega.

fredag, maj 11, 2007

Monstret

Den gick under det preliminära arbetsnamnet Monstret och var planerad till våren 2008. Det var tills författaren levererade ett första kapitel – av beräknade fyra – om 450 000 tecken. Efter att i veckan ha läst det känns allt plötsligt akut och det första kapitlet blir en egen bok.

Andreas Malm har, såvitt jag kan bedöma, skrivit en bok som kommer att tillhöra det viktigaste som publicerats på svenska under tjugohundratalet. Den handlar om miljön. Om klimatet. Om hur allt hänger ihop. Och om hur vi tror att vi förstår ungefär hur illa läget är och inbillar oss att vi vet vad som borde göras men i själva verket inte har en jävla aning. Utkommer i oktober. Mer info snart.

torsdag, maj 10, 2007

Rundgång

Kan inte undanhålla detta...

tisdag, maj 08, 2007

DNprismingel

Klarinettisten Martin Fröst belönades idag med DN:s kulturpris. Peter Fröberg i gott sällskap och plockmaten var god och alla var glada så det var en trevlig stund. Sugen på att höra Fröst spela efter att ha läst motiveringen:

"För att han bemästrar klarinetten med ojämförlig virtuositet, djärvhet och magi. Som om den vore ett trollspö, en teatermask eller ett stycke gäckande natur. Han får musiken, från klassiker som Mozart och Weber till Stockhausen och Hillborg, att låta som om den kom från en främmande vildmark eller från mitt på stadens torg. Förvillande, förvånande, förhäxande. Som om musiken alltid blir sig själv först när den är i fullkomlig förvandling."

Grattis.

Oj, oj

Det är nästan att min blygsamhet förhindrar mig att ligga upp följande länk till SVT:s Gomorron Sverige, men inte riktigt. Magnus Utvik bidrar till hyllningskören med hyllningarnas moder genom att avsluta hela hyllningen (ska försöka få in ordet en gång till lite senare i meningen) genom att säga att "Den här boken kommer att bli Augustnominerad och när den har augustnominerats kommer den att vinna".

Tyvärr sitter väl inte Utvik i augustjuryn och det lär komma en och annan nästan lika lysande bok under sommaren och hösten misstänker jag, men just nu känns det som att Åsa Linderborg har vunnit det skönlitterära priset för bästa svenska roman 2007. Gott så. I alla fall idag.

måndag, maj 07, 2007

Slutsålt

Första upplagan av Åsa Linderborgs bok slut i ett nafs. Nya kommer förhoppningsvis på fredag, i värsta fall måndag. Vet inte hur många jag vågar trycka. Känns som att jag skulle kunna dra på ordentligt, men vill inte förhäva mig.

Apropå just det träffade jag Dan Israel på Konsum (gissa vilket, rätt svar – kollegor får inte delta – belönas med ett signerat ex av Mig äger ingen) som berättade att han tryckt 50 000 ex av mankellpocketen som kommer nu. Både den och Didions Ett år av magiskt tänkande är med i Pocket Grossistens stora sommarkampanj som startar nästa vecka, så jag sa att jag hade tryckt lika många. I själva verket har jag beställt 60 000 ex. Känns helt absurt och overkligt att en bok på Atlas trycks i fler ex än en mankellbok. Börjar oroa mig för att jag kommer att få äta upp denna bisarra optimism. Kanske genom att behöva en plan för hur man på mest klimatvänligt sätt får 50 000 laminatinplastade bokblock i formatet 110x178 att gå upp i rök.

I morgon är det gala på Bonniers konsthall. Peter Fröberg Idling ska förhoppningsvis belönas av Dagens Nyheter.

torsdag, maj 03, 2007

Annons

Annons till SvB. Klicka för större bild.

onsdag, maj 02, 2007

Sex

Muchos Linderborg nu. Överallt. Snart även i Go'kväll. Fantastiskt när en bok bara lyfter och alla ska ha den. Händer då och då och är alltid lika... upphetsande.
Läste Bons senaste nummer på temat Sex, trots att en del författare och artister är med i samtalen är det ingen som direkt kopplar samman god kritik och sex, även om Lasse Lindh (popkille) rätt detaljerat redogör för njutningen av intim samvaro med groupies samtidigt som hans egen musik spelas. Måste finnas poeter med liknande historier.

Jag hade planer på att i bokform upprepa de sexsamtal surrealister genomförde i Paris på 20-talet (och som Bon hänvisar till, boken utgiven av Korpen förlag på svenska. Läs!). Kom så långt att jag började fråga ett par personer om de ville vara med. Men det här var för fem år sen typ, då det hade nog inte gått. Nu är klimatet så tillåtande att det bara är Linda Skugge som får spel. Samtalen är läsvärda även om ingen riktigt matchar Sigge Eklund (som leder samtalen) och det blir ibland lite mer av sensationssökande än undersökning av sexualiteten. Kanske pga att tiden var knapp och deltagarna inte kände varandra.

Sex ligger i tiden. Atlas höstlista rymmer det mesta i den vägen, så vi räknar med att intresset håller i sig.