tisdag, maj 29, 2007

Bokus

Skulle varit i Malmö nu på insäljningsmöte på Bokus, men det rörde ihop sig och jag kunde inte komma iväg. Känns surt eftersom Bokus är så viktiga för oss - och så bra. Precis som Adlibris. Jag fattar inte hur Atlas gick runt innan internet. (Svaret: it didn't!)

Dock: att nu även Bokus börjar med samlade inköpsmöten och bulkorder ett halvår innan boksläpp känns oroväckande. Jag är livrädd för att Bokus och Adlibris ska dras in i den nedåtgående spiral som bokhandeln hamnat i. Och jag antar att felet är de stora förlagens (bu!) säljavdelningar, som vanligt. Kan inte Norstedts och Bonniers bara sparka sina säljare så att handeln kan koncentrera sig på att sälja de böcker som faktiskt går att sälja.

Jag menar förstås inte att alla de stora förlagens titlar är osäljbara, tvärtom - de flesta är högst säljbara. Men just därför är det så frustrerande att Aka, Bokia, JB (och nu även Bokus) ett halvår i förväg bestämmer vad de ska stapla i butiken, visa i skyltfönstret, om sex månader. För lika många ggr som de gör rätt, gör de nämligen fel. Det är bara att kolla i en bokhandel nära dig hur många böcker som ligger i orörliga staplar (man måste förvisso betrakta dem en stund för att konstatera det, men det går ju även att fråga personalen).

Jag kan i dag inte säga till Bokus idag exakt vilka av våra böcker de kommer att sälja mest av i höst, det kan inget förlag (förutom några få självklara titlar, men de säljer å andra sidan sig själv). Att köpa in högvis av böcker när man redan på förhand VET att hälften kommer att visa sig ha varit osäljbara skapar bara en tröghet i systemet.

I senaste numret av SvB listades vägen till lönsamhet för handeln. Goda exempel finns och de som är mest på hugget är de som är mest lönsamma. I USA gör de stora kedjorna inte som de svenska. Barnes & Noble, som helt dominerar på butikssidan, gör (enligt Richard Nash på Soft skull press) varje månad en översyn över sina inköp. Har de missat en titel tar de in den. Det vore en bra utveckling även i Sverige.

Inga kommentarer: