SvB som kom idag är oerhört matig, med fokus på bokhandeln. Läser om Bokias centralisering och hur de tydligen på allvar konkurrerar med Akademibokhandeln som Sveriges största bokåterförsäljare (även om det visar sig vara en chimär då köpet av Wettergrens höjer det totala resultatet, men omsättningen i befintliga butiker sjunker).
Med posten är också Bokias kundtidning, Läsvärld. Jag har skrivit om den tidigare och tycker fortfarande att det är en gåta hur pengar kan läggas på en så ointressant produkt. Det är som att ingenting hänt sedan jag slutade på Göthes bokhandel för tio år sedan: Två Danielle Steele, en halvsida Koontz, en helsida astridlindgrenböcker. Och så presentböcker en masse. Minsta gemensamma nämnare och topplistor där inga av de bäst säljande böckerna denna vecka finns med (eftersom pressläggning verkar ha varit i början av mars).
Tro inte att jag är sur för att ingen av våra titlar är med, det visste jag redan i november, så det är ingen överraskning. Men att både Camilla Läckbergs och Stieg Larssons helt nya titlar saknas är lite bisarrt och att en handfull unga svenska författare som givit ut prisade/omdiskuterade böcker inte heller lyfts fram är galet. Istället: En översatt illustrerad biografi över Johnny Depp, en norsk bilroman och Robert Ludlum.
Läsvärld lockar inga bokläsare till butiken, frågan är hur många den skrämmer iväg. Jag måste komma ihåg att kolla in JB-gruppens och Akademibokhandelns kataloger också. En jämförelse av kedjornas webplatser visar att Bokia även här famlar i mörker:
Bokia har låtit samma reklambyrå göra även webben. Det är fattigt och innehållslöst och man undrar om någon är det minsta intresserad av böcker. Och som grädde på moset hamnar man på Adlibris om man vill handla.
JB-gruppen har ett enkelt det-här-är-vi- upplägg. Lite trist, helt inriktad på intern användning och med fokus på medlemsbutikerna. Ospännande men användarvänlig för den de riktar sig till antar jag.
Akademibokhandeln har en oerhört fyllig och inbjudande sida. Bra uppdaterad om ej i klass med internetlådorna. Vill man handla hamnar man på Bokus. Lite mer logiskt än i relationen Bokia-Adlibris (om inte Bokialedningens hemliga plan är att centralisera och sälja till Bonniers) eftersom de har samma ägare, men inte desto mindre knasigt.
Bokia behövs. Eller rättare sagt; Bokias butiker ute i landet behövs. Frågan är om de har råd att vara med i Bokia. Vore kul att få kommentarer från bokhandeln, är det inga bokianer som läser Atlasbloggen? Och hur tänker man på HK?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar