tisdag, augusti 14, 2007

Malmö

M jobbar i Malmö några veckor. Jag åkte ner över helgen och passade på att även träffa Bokus, Jennie Dielemans och agenterna Tönnheim och Loud (Joakim Hansson).

Bokus har flyttat till nya lokaler, två våningar ovanför Sveriges skönaste boklåda, Hamrelius. Verkade vara allmänt positiv stämning, Kajsa och Pernille berättade bland anant att Bokus kommer fortsätta med sin "Vi har 100 ex som vi nästan ger bort"-kampanj. De bekräftade också vilken usel affär Harry Potter-böckerna är. Men det visst jag ju redan.

Malmö känns varje gång jag är där som platsen att vara på. Kanske är det bara stockholmsbitterheten som slår in, men Malmö känns så levande (!). Och nära allt (!). Stötte som alltid ihop med Bokus-Emma på Möllevången, den här gången på På Besök där Jens Lekman körade bakom Guy Blackman och spelade plattor.
På söndagen bestämde vi oss för att ta tåget till Louisiana (i Danmark! På kontintenten!) Och gjorde det också. Såg grymma grejer av Julie Mehretu och M gick igång på arkitekturtemat.

Agenterna Tönnheim och Loud representerar allt fler av Sveriges författare, på uppgång men fortfarande rätt små. Nyligen har man gjort en stor deal i Tyskland med Marie Hermanssons författarskap och man representerar även Ulf Lundell. Det börjar kännas akut för Atlas att expandera författarnas marknad overseas (till att börja med Östersjön söderut, men även Öresund och Atlanten, även om det verkar knivigare). Verkar inte riktigt få ihop det med dem (de vill förstås representera våra författare även i Sverige, vilket inte självklart ligger i Atlas intresse). Diskussioner pågår.

Jennie skriver bok om turistindustrin. Har alla möjligheter att bli en ny No logo. Alla är berörda. Även du. Utkommer i vår. Blir grym!

3 kommentarer:

stefan sa...

Men då flyttar vi kontoret till Malmö! Närmare den utländska marknaden (kontinenten), närmare bokmässan i gbg och frankfurt. Jag är på.

- sa...

Om ni låter nämnda agenter representera era författare även i Sverige så kan det bli tal om höjda royaltynivåer, förlagsbyten etc? Ja, det låter ju kanske inte helt idealt.

För övrigt tycker jag malmöplanerna låter bra. Ni kan väl i alla fall starta en filial på Möllevången, eller så.

Richard sa...

Nej, det är komplicerat. För vi vill ju inte att författarna går miste om utlandskontrakt för att inte vi gör vårt jobb. Då är det bättre att samarbeta med agenterna. Fick tips om Anneli Høier i Danmark, som tydligen har en bra deal med Ordfront. Kan kanske bli något bra.

Möllevången känns helt rätt. Jag flyttar gärna. Osäker på vad Håkan (VD Arenagruppen och the big boss) säger. Och Ann-Louise, som måste sälja huset och flytta hemåt (är från Falkenberg, men det är kanske inte läge att pendla...)