onsdag, augusti 15, 2007

NoK förlorade Nina

Nina till Alfabeta. Måste kännas för jävligt för personalen på NoK, när det äntligen hade lugnat ned sig efter turbulenta avskedanden och interna omflyttningar. Nu får man börja om. Frågan är hur? NoK är den välordnade storasystern i förlagsbranschen. Lite tråkigare än Bonniers och Norstedts, men pålitlig. Nu har man på kort tid gjort upp med mycket av sin historia, satsat hårt på att framstå som sexiga och aggressiva (med snubbar som Strauss, Pelecanos och Tamas). Utan att ha insyn i förlagets ekonomi känns det som att väldigt, väldigt mycket har hängt på Karin Alvtegen de senaste åren OCH de mer osexiga böckerna, psykologin, handarbets- och kakböckerna. Frågan är om man så snabbt kan förändra förlagets själ utan att förlora något på vägen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan man kalla handarbets- och kakböcker för osexiga!

Kan det bli mer erotiskt än chokladspäckade tårtor à la Nigella eller virkade badkläder design Erica Laurell?

http://www.nigella.com/
http://ericalaurell.se/

Richard sa...

Förlåt! Men jag menar buzz-sexiga. Sånt som det blir snack om i medievärlden och alla ska hänga på o det blir hype o förlaget lägger en massa pengar på grejer som inte nödvändigtvis ger återbäring men ger starkt utslag på buzzometern. För hur sexiga Laurells grejer än må vara är det ju ingenting Mats Olsson skulle plussa. Och min poäng är ju att det är just de "osexiga" (men sexiga!) böckerna som säkert ger resultat in the long run.

Anonym sa...

Sorry Richard, men du är inte uppdaterad. Här kommer lite "buzz" om kakor och hantverk samt en stickblogg med hög trendfaktor:

http://www.expressen.se/mat/1.648577

http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_14890468.asp

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article334847.ab

http://www.knittaplease.com

Richard sa...

Shit, marken gungar. Betyder det här att jag borde be bögjävlargänget samla sina bästa kakrecept? Jag backar ett par decimeter men misstänker ändå att cheferna på NoK hellre buzzar om Pelecanos än stickböckerna. De kanske inte borde göra det (knitta är ju coola), men så är det väl. Eller?