måndag, november 20, 2006

Hemma hos Ms. Didion


























Jag var nervös och det blev väl kanske inget möte Ms Didion kommer att vårda i minnet. Jag anlände med Aktuellt i släptåg (Lisa Carlsson). Teknik riggades och artigheter utbyttes. Ms Didion var precis så liten och skör som på bilderna. Och lika rapp i tanken och närvarande som i sina texter.

När Aktuellt lämnat oss satte vi oss i den stora soffan i vardagsrummet med varsin vattenflaska och förde ett samtal som av en utomstående antagligen inte skulle beskrivas som spirituellt. Följande avhandlades:

– Brooklyn (där jag o Maria bor) är fint. Men långt borta.
– Ms. Didion ska till Mexiko på måndag med sin bror, men är inte särskilt sugen på att resa och kände att hon kanske hade en förkylning på gång. Problemet var bara att om den inte bröt ut ikväll (läs lördag) skulle hon inte hinna få tag på brodern och kunna avboka resan. Sannolikt skulle hon alltså behöva resa.
– Agenten Cecile är kavat och trevlig.
– Atlas vill göra en egen samling med artiklar, essäer och reportage. Jag sänder en lista med vilka texter vi (Gradvall gör urval i samråd m mig) vill ha med. Ms. Didion ser över.
– Jeanette Bonnier är en god vän (och granne när hon befinner sig i New York) till Ms. Didion.
– Ms. Didion skulle gärna komma till Sverige. Tidplan avhandlades ej.
– Ms. Didion har inte påbörjat skrivandet av nästa bok. Har ett par idéer som just nu jäser.
– Ett år av magiskt tänkande har bara nått topplistan i fyra länder: USA, Brasilien, Italien och Sverige. Svårt att dra några slutsatser av den mixen.
– Den 22 mars 2007 är det premiär för pjäsen baserad på Ett år av magiskt tänkande på Booth theatre. Ms. Didion har ägnat detta år åt adaptation. Föreställningen blir en monolog med Vanessa Redgrave i rollen som Ms. Didion. (Krister Henriksson har antytt intresse att ta den till Sverige.)

Jag kände mig en smula forcerad, men det var en trevlig stund och fint att träffa henne. Och kanske, men inte helt säkert, the beginning of a beautiful friendship.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fan vad kul med New York Richard! Vore fantastiskt kul att se henne i Sthlm.

Pratade ni inte alls om det amerikanska mellanårsvalet?

Richard sa...

Jodå, hon var försiktigt positiv. Uttryckte dock en viss oro över kongressens möjligheter att hålla GWB på mattan, menade att de är känsliga för påtryckningar eftersom de så småningom ska upp till omval. Mycket av Aktuellts intervju handlade oxå om Dick Cheney. Didion har skrivit en briljant artikel i New York Review of Books (http://www.nybooks.com/articles/19376) om honom. Om hans politiska karriär och förmåga att aldrig städa upp efter sig...

Och ja: jag hoppas verkligen att hon kommer!

stefan sa...

Hon ser ju nästan ut att skratta på en av bilderna, så du kan inte ha gjort bort dig helt och hållet.

Anonym sa...

Fint jobbat Richard!