torsdag, november 02, 2006

Nedrustningen fortsätter

Mejl idag från en Bokiabutik som får vara anonym:

>>>
Hej!

Som ett led i en omstyrning av vår sortimentsstrategi har vi beslutat att säga upp vårt nyhetsabonnemang hos er.

Genom att säga upp abonnemangen hoppas vi få större möjlighet att exponera våra böcker. Vi tror att även era titlar kommer sälja bättre om vi tar hem dem som får uppmärksamhet och visar upp dem ordentligt, snarare än att ha alla med ryggen utåt bredvid varandra i en hemlig hylla som ingen tittar i ... osv
>>>

För ett abonnemang på våra böcker betalar man halva f-priset. Det räcker alltså att bokhandeln säljer ett exemplar av hälften av våra titlar för att inte förlora pengar. I mina ögon är det en liten investering nästan helt utan risk, för att kunna erbjuda ens kunder ett brett sortiment. Genom att säga upp abonnemang från förlag som oss, SNS, Pocky, Opal och Kabusa gör man framförallt två företag i bokbranschen en stor tjänst: Adlibris och Bokus.

För vi säljer våra böcker. Vi har aldrig sålt så många böcker. Det är bara det att försäljningen till bokhandeln minskar raskt. Joan Didion ligger två på bestsellerlistan i Sverige som jag tidigare skrivit om. Make no mistake: hade det inte varit för internetlådorna hade vi inte varit med där. Adlibris och Bokus säljer idag lika mycket som samtliga Akademibokhandelns, Bokias och JB-gruppens 250 butiker.

Exakt vad det innebär för lådorna att inte erbjuda ett brett sortiment är inte svårt att fatta. De läsare som är intresserade av våra böcker räknar inte ens med att böckerna finns i deras lokala bokhandel. Jag tror att de som köper våra böcker läser fler böcker än genomsnittet och köper fler böcker än genomsnittet. Bokhandelns stora misstag under det senaste decenniet är att man gett upp kampen om de som läser för sin egen skull.

Så länge bokbranschen växt har det inte varit något problem, bokhandeln har kunnat hålla siffrorna uppe. Men när försäljningen stagnerar kommer vi se resultatet. Tyvärr tror jag det redan är försent för många boklådor och bokhandelsdöden kommer att vara brutal. (Richard)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Borde ni inte skaffa er tre st användare med tanke på att ni är tre (?) som bloggar här?

Richard sa...

Jo det borde vi. Kommer hända efter jul, nu testar vi bara att vi grejer att skriva nåt tillräckligt ofta för att detta ska kvala in som blogg.